Henrik Dam Kristensen
Henrik dam Kristensen er Gruppeformand for Socialdemokratiets folketingsgruppe og medlem af Medborger- og Forbrugerudvalget i Nordisk Råd. Han er tidligere Transportminister, Socialminister, Fødevareminister, Landbrugs- og Fiskeriminister, medlem af Europaparlamentet og præsident i Nordisk Råd. blog
blog

Et tilbageblik

 

Det har været et spændende og udfordrende folketingsår 2013/2014. Endnu mere spændende er det, at næste folketingssamling er den sidste, før det forestående folketingsvalg.

 

Regeringen har opnået en lang række resultater i det nu afsluttede folketingsår. Først og fremmest er der kommet gang i væksten, der er klare tegn på fremgang i Danmark. Økonomien vokser, ledigheden falder – 28.000 er kommet i arbejde på blot et år.

Endelig mærker vi resultatet af det hårde slid det er, at vende en så stor vildfaren skude, som den forrige blå regering havde efterladt sig.

 

Det er og bliver flere arbejdspladser og endnu bedre velfærd, der er målet med vores socialdemokratiske politik.  Vores 2020-mål handler om og sigter mod blandt andet, at vi i 2020, har 22. mia. kr. mere til offentligt forbrug.  Og her er den egentlige politiske debat i Danmark. Skal råderummet på de 22 mia. kr. bruges til skattelettelser, som de borgerlige partier ønsker, eller skal de bruges til at forbedre vores fælles velfærd, som Socialdemokratiet ønsker. Det kommer næste valgkamp til at handle om.

 

På rigtig mange områder har vi gennemført konkrete forbedringer, som danskerne oplever i deres hverdag.

Psykiatrien tilfører vi 1,6 mia. kr. over de næste fire år. Regeringen har også indgået en historisk aftale om, at Danmark får en ny og moderniseret jernbane, der skal gøre det endnu nemmere og lettere for folk, at benytte den offentlige transport landet over. En ny vækstpakke med godt 90 forslag skal forbedre virksomhedernes vilkår for vækst. En ny beskæftigelsesreform er blevet fremlagt således, at der kommer fokus på den enkelte ledige, hvilket skal være med til at forbedre hans eller hendes chance for at få sig et job. Uddannelse skal komme i forreste række frem for meningsløs aktivering. Uddannelse starter allerede i folkeskolen. Sidste år fik vi en ny folkeskolereform på plads og i år, har vi indgået en aftale om at forbedre erhvervsuddannelserne.

 

Dette er blot et kort oprids, over de mange resultater regeringen med Helle Thorning-Schmidt i spidsen, har opnået i folketingsåret 2013/2014.

 

Som Gruppeformand for Socialdemokraterne, har det været særdeles spændende og interessant, at være en del af hele det maskineri, der har formået, at få sat plus på talkurven, frem for minus.  Vi skal forblive konstante og vedholdende, som altid.

 

Den største udfordring i det kommende folketingsår er folketingsvalg, som senest skal afholdes 15. september 2015. I en længere periode har målingerne ikke været så gunstige, set med socialdemokratiske øjne. Det har ændret sig, forskellen mellem blokkene i dansk politik har ændret sig så markant, at valget ser ud til at blive særdeles spændende. Noget af forklaringen af det er, at lederen af oppositionen har klaret sig mindre godt. Men den afgørende faktor er, at regeringens politik virker.

 

Hvad angår det nordiske samarbejde, bliver dette fra år til år styrket og videreudviklet. ”Der sker virkelig noget i disse år”, hører jeg ofte blive sagt rundt om bordet når vi mødes i Nordisk Råd og drøfter sager og afgørelser.

 

Det er ikke nogen hemmelighed, at vores samarbejde bliver misundt ude i den store verden. Og det skal vi være stolte af.

 

I juni blev Bo Könberg-rapporten offentliggjort og var et virkelig fint vidnesbyrd om, at de sager og forslag vi kommer med, bliver taget alvorlige. Könberg-rapporten indeholder 14 konkrete forslag til et forbedret og styrket nordisk sundheds- og helseområde og indgår i Nordisk Ministerråds program Holdbar nordisk velfærd. Mange af de forslag Könberg præsenterer i sin publikation er forslag om områder, som vi i Nordisk Råd, i mange år, har haft på programmet. Især Velfærdsudvalget. Bare tag Könbergs forslag om antibiotikaforskning. Helt tilbage i 1998, hvor jeg sad som fødevareminister, talte jeg om den overdrevne brug af antibiotika til både mennesker og dyr. I 2011, hvor jeg var præsident for Nordisk Råd, fik vi gennemført One Health konferencen i København, som rettede fokus på problematikken ved antibiotikaresistens hos mennesker og dyr. One Health startede som et medlemsforslag fremstillet af den socialdemokratiske gruppe i Nordisk Råd, og førte til blandt andet konferencen. Den dag i dag arbejdes der med One Health. Og at Könbergs anbefalinger til Nordisk Ministerråd læner sig så meget op af vores forslag og sager i Nordisk Råd, vælger jeg at se som et klap på skulderen.

 

Og med det, vil jeg gerne ønske jer alle en rigtig god sommer og et glædeligt gensyn til sensommeren, hvor det vigtige arbejde igen venter.

 

Henrik Dam kristensen

 

Følg Socialdemokraterne i Nordisk Råd på Twitter @socnr og på facebook https://da-dk.facebook.com/s.nordisk