Nordisk Forum Malmö 2014 –”New Action on Women’s Rights”- var en success. Den blev arrangeret af organisationer fra hele den nordiske kvindebevægelse i Danmark, Finland, Island, Norge og Sverige. Den 12.-15. juni 2014 samledes tusindvis af aktivister, organisationer, politikere og andre aktører, for at rette fokus på fremtidens ligestillingspolitik.
Malmø-konferencen resulterede blandt andet i et slutdokument, “Feministiske anbefalinger og krav”, som indeholder en lang række forslag og krav til hvordan de nordiske lande kan styrke og fremme ligestillingen.
Den nordiske kvindebevægelse ønsker at alle skal bruge slutdokumentet til at drive udviklingen, således at alle kvinder bør leve uden frygt og vold, hvor enhver kvinde ejer sin krop og seksualitet, hvor hver manifestation af racisme og diskrimination finder modstand og kvindebevægelsen holder regeringerne ansvarlige, uanset deres politiske sammensætning.
Regerinernes prioriteringer
I svaret på Socialdemokraternes spørgsmål kan man læse om regeringenes prioritæringer i ligestillingspolitik. I Finland peger regeringen kønsbestemte lønforskelle som det vigtigste ligestillingsspørgsmål i Finland. Som formandskapsland i Nordisk Råd har Danmark sat fokus på hadytringer på social medier og at fremme kvinders deltagelse i den offentlige debat og de næste år vil finansere projekter som skal fremme viden om ligestilling, social kontrol og seksualitet blandt etniske minoriteter. I Grønland er en fokus på strategi-plan mod vold i nære relationer.
I Norge legger den norske regering fram forslag om at samle alle diskrimineringslover i en lov med tilgang i de generelle menneskerettighedskonventioner. I svaret til Socialdemokratiske gruppen siger at regeringen ønsker likestillingspolitik der fjerner forhindringer og bureaukrati og øger valgfriheden og flexibilitet for kvinder og mænd.
I Sverige er ligestilling højt prioriteret og stiller regeringen sig op som en feminisk regering. I svaret siger at statsstøtte til kommuner, der tilbyder omsorg for børn på aftener, nætter og weekender bør øges og gøres permanent fra og med dette år. Arbejdsgivere vil igen være forpligtet til at foretage en årlig løn kortlægning , som er et vigtigt redskab til at imødegå uberettigede lønforskelle på grund af køn.
Vold, sexkøb og prostitution
I svaret siger at alle nordiske landerne uden Island har raticiferet Europarådets konvention om forebyggelse og bekæmpele af vold mod kvinder og nære relationer (Istanbulkonventionen), og alle landerne har sæt fokus på vold mod kvinder.
Det viser sig at landerne har forskellige lov omkring kriminalisering af sexkøb. I Danmark er der ikke planer om at indfør lov som kriminilariserer sexkøb selvom: „Prostitution anses som et alvorligt socialt problem“. Finland har lige ændret loven således at nu er sexkøb af nogen som er offer for menneskehandel er ulovlig, selv om handlingen er begået uagtsomt. I Færøernes svar siger at det ”kan bemærkes, at det hverken findes trafficking ellert prostitution i Færoerne”.
Du kan finde spørsgsmålet og hele svaret på følgende link:
http://www.norden.org/da/nordisk-raad/sager-og-dokumenter/spoergsmaal-og-svar/2015/e-3-2015/
Følg Socialdemokraterne i Nordisk Råd: