På Christiansborg i København, Danmark blev der torsdag d. 27-11 og fredag d. 28-11-2014 afholdt akademi for inviterede aktører fra henholdsvis arbejderbevægelsen, fagbevægelsen og socialdemokratiske politikere og aktører fra de nordiske lande.

Dagen bød blandt andet på en uformel samtale med den danske statsminister Helle Thorning-Schmidt om udfordringerne ved den nordiske model.

Nordmod2013 var i fokus den første dag, hvor blandt andet Jon Erik Dølvik, researcher FAFO, præsenterede  det omfattende forskningsprojektet, som er baseret på udviklingen af de nordiske velfærdssamfund, deres situation i dag, og de vigtigste udfordringer i de kommende årtier. Snesevis af forskere fra alle de nordiske lande har været involveret i projektet.

SAMAKS generalsekretær, Inger Segelström, var tovholder på det to dage lange akademi.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt tog torsdag i imod de mange deltagere på SAMAKs akademi.

Statsministeren kom med et særdeles givtigt og berigende oplæg omkring de fælles nordiske værdier og det, der er fælles for den socialdemokratiske bevægelse i Norden. På tværs af de nordiske grænser, arbejder vi for de samme sager og kæmper med de samme udfordringer, som eksempelvis social dumping, fælles velfærd, lighed og omfordeling, vækst og udvikling og flere arbejdspladser.

Helle Thorning-Schmidt havde udarbejdet fem principper, som er kendetegnet ved arbejderbevægelsen og den socialdemokratiske bevægelse og politik.

  1. Vi tager ansvar. Vi tager de ting op til debat, som er vigtige og gemmer os ikke.
  2. Vi er et parti for alle. Vi er brede og appellerer derfor også bredt – hvilket vores godt 100 års historie er et godt bevis på.
  3. Vi er økonomisk ansvarlige. Er vi ikke det, er der ikke råd til den velfærd, som vi værner om. Den velfærd, som skaber et lige samfund.
  4. Vi er en internnational bevægelse. Vi engagerer os i resten af verden og forpligter os til resten verden.
  5. Vi skal være stolte over at være socialdemokrater. Hvorfor? Fordi vi er en fantastisk bevægelse. Vi skal samtidig væk fra tendensen til, at lade os definere som ”rigtig” og ”ikke rigtig” socialdemokrat. Vi er et inkluderende parti.

Den danske statsminister konkluderede samtidig, at arbejderbevægelsen og den socialdemokratiske bevægelse i Norden afspejles også ved, at vi arbejder for, at det enkelte menneske er lige meget værd og tryghed i kraft velfærd, hvilket automatisk skaber frihed.

Efter oplægget svarede statsministeren på spørgsmål og der opstod en god debat.

SAMAKs akademi på Christiansborg sluttede torsdag aften af med et spændende oplæg fra LOs cheføkonom, Jan Kæraa Rasmussen, om udviklingen og udfordringerne for forhandlingssystemet.

De svenske socialdemokraters valgansvarlig og vicepartisekretær, Janne Larsson, var første mand på programmet i fredagens program på SAMAKs akademi på Christiansborg i København.. Han fortalte om erfaringerne ved den svenske valgkamp

Sidste mand på den givtige SAMAK akademi var danske Jesper Claus Larsen, som er analysechef for det socialdemokratiske parti i Danmark. Claus Larsen fortalte om sine erfaringer med valgkamp og indgik herefter i diskussion og svarede på spørgsmål.

Alt i alt var det to særdeles givtige dage, der bød på masser diskussion, debat, læring og ikke mindst refleksion.