Tættere samarbejde mellem sundhedsmyndighederne i Norden kan beskytte patienter mod sundhedsarbejdere, der har mistet deres arbejdstilladelser i et land, men fortsætter med at arbejde i de andre lande.
En dansk psykiater, der tidligere var dømt i Norge for at opnå sex med en patient gennem sit arbejde, en nu tiltalt igen for samme misbrug i Danmark. Selvom han fik frataget sin norske autorisation i 2011, fik det ikke konsekvenser for hans autorisation i Danmark, og han blev ansat på et dansk hospital i 2013.
Det socialdemokratiske medlem af Nordisk Råd, Sonja Mandt, der sad tidligere i Udvalget for Velfærd i Norden, siger, at der er behov for en strengere kontrol med sundhedspersonale, som arbejder på tværs af grænser: "Vi skal iværksætte foranstaltninger for at forhindre, at sundhedspersonale, der har mistet deres arbejdstilladelser, kan fortsætte med at behandle patienter ved at krydse grænser. Det er vigtigt at sikre patientsikkerheden og kvaliteten af den service, som patienterne oplever," siger hun.
Heldigvis findes der ikke mange af de her sager, i det mindste ikke sager, som kommer for domstolene. Men Sonja Mandt mener, at sagen viser, at tættere samarbejde mellem sundhedsmyndighederne i de nordiske lande kan forebygge embedsmisbrug og vold mod patienter.
Den danske regering vil fremme et lovforslag, som skal hindre danske læger i at praktisere i Danmark, når de har været frataget deres autorisation i udlandet. Sonja Mandt har stillet skriftlige spørgsmål til regeringerne i Finland, Island og Sverige om lægers autorisation. I regeringernes svar siger at i det tre lander findes ikke tilsvarende lov.
”Jeg registrer at det igen i svaret fokuseres mest på dette med tilbagekaldelse av autorisation og ikke den fordelen at denne lovændringen skal gi, nemlig mulighed for information til de andre land om uregelmæssigheder /anmærkninger på autorisationen. Vår mening med register, og nå et bifald av en lovændring som gir muligheder for bedre kontrol, er patientsikkerhed. Målet må være information om autorisation og eventuelle anmærkninger på denne når ud til alle som det er aktuelt for. Vi snakker om informationsudveksling som er vanskelig er det når det er tale om anmærkninger uden at autorisationen er taget fra helsearbejderen. Slik jeg ser det, må kampen for bedre informationsudveksling fortsætte”, siger Sonja Mandt.
Her kan du finde spørgsmålet og svaret på Nordisk Råds hjemmeside:
http://www.norden.org/da/nordisk-raad/sager-og-dokumenter/spoergsmaal-og-svar/2015/e-14-2015
Følg Socialdemokraterne i Nordisk Råd:
https://www.facebook.com/s.nordisk