”Nordisk Råds rekommandation om igangsættelse af et arbejde om et tobaksfrit Norden 2040 sætter fokus på væsentligheden i at begrænse forbruget af tobak med henblik på at fremme folkesundheden.

De nordiske landes regeringer er enige med Velfærdsudvalget i, at folkesundheden skal fremmes. Denne indsats prioriteres højt af landene, ligesom samarbejdet om sundhedspolitiske tiltag prioriteres højt i det nordiske samarbejde, både gennem initiativer inden for Norden og gennem aktiv medvirken i andre internationale initiativer, der tager sigte på at fremme befolkningens sundhed.

Der har længe været fokus på tobaksområdet i de nordiske lande, Færøerne, Grønland og Åland, og der gøres store fremskridt, således har rygeprævalensen for dagligrygere de sidste 10 år for voksne udviklet sig således:

Røgning i norden 2004-2014

Note: Tallene i tabellen kan ikke sammenlignes, da tallene ikke er opgjort på samme aldersgrupper. Ligeledes er der forskel i årstal for de enkelte lande.

Herudover findes der i de nordiske lande en række forskellige røgfri tobaksvarer. Brugen af røgfri tobak ikke er inkluderet i tabel 1, fordi omfanget og typerne varierer meget i de nordiske lande, hvilket gør det vanskeligt at sammenligne.

På tobaksområdet findes desuden et frugtbart nordisk samarbejde, med årlige møder mellem de nordiske sundhedsmyndigheder. Konkret afholdte det danske formandskab den 21.-22. maj 2015 Nordic Tobacco Control Meeting i København, hvor embedsmænd fra de nordiske lande, der arbejder med tobaksområdet, udvekslede erfaringer. Programmet for de to dage indeholdte blandt andet erfaringsudveksling om implementering af EU’s Tobaksvaredirektiv, erfaringsudveksling om e-cigaretter og nye tobaksprodukter samt erfaringsudveksling om rygestoptilbud.

Ministerrådet for Social- og Helsepolitik (MR-S) har herudover iværksat et arbejde for at udvikle samarbejdet på folkesundhedsområdet og se på hvor, der vil være gevinster ved et udvidet nordisk samarbejde. Derfor besluttede MR-S i 2013 mandat for udarbejdelsen af en uafhængig rapport om, hvordan det nordiske samarbejde på sundhedsområdet kan udvikles og styrkes i et 5-10 års perspektiv.

Rapporten blev udarbejdet af den tidligere svenske minister og rigsdagsmedlem Bo Könberg og indeholder 14 forslag til et styrket nordisk samarbejde på sundhedsområdet. Et af disse forslag omhandler, som Velfærdsudvalget nævner i betænkningen, øget samarbejde om indsatser for forbedret folkehelse, herunder vedrørende alkohol- og tobaksområdet.

MR-S har i 2014 iværksat arbejdet med rapportens forslag vedrørende antibiotikaresistens, højt specialiseret behandling, sjældne diagnoser, psykiatri, helseberedskab og tjenestemandsudveksling.

MR-S har ikke taget konkret stilling til alle forslag i Bo Könbergs rapport. Det gælder blandt andet rapportens forslag om samarbejde om folkesundhed.

Det kommende års politiske drøftelser blandt ministrene i MR-S vil afklare, om landenes regeringer finder behov for en revision af det eksisterende nordiske samarbejde om folkesundhed, herunder på området for alkohol- og tobakspolitik.”

Her kan du se spørgsmålet og svaret på Nordisk Råds hjemmeside:

http://www.norden.org/da/nordisk-raad/sager-og-dokumenter/spoergsmaal-og-svar/e-8-2015/

Følg Socialdemokraterne i Nordisk Råd:

https://www.facebook.com/s.nordisk

https://twitter.com/SocNR